Wijkverening DrieVierde
Business Company
HISTORIE VAN DE KOMWEI

In het begin van de twintigste eeuw was de Komwei de plaats van de gemeentelijke vuilnisbelt. In 1932 werd voor dit gebied het 'uitbreidingsplan Komweide' vastgesteld. Het gemeentebestuur was van mening dat "onder de rook der stad" een mooie nieuwe wijk aangelegd kon worden. Indachtig de spreuk 'stilstand is achteruitgang' werd het plan voortvarend ter hand genomen.

Het terrein werd opgehoogd en een drietal nieuwe straten aangelegd: de Wilhelminastraat, Emmastraat en Julianastraat. Nauwelijks een jaar later waren reeds tal van "aardige landhuisjes" verrezen, voorzien van gas, elektriciteit, water en riolering. Daarna ging de bouw van woningen wat trager, door de economische crisis van de jaren dertig. Een afronding van het plan werd uitgesteld tot na 1945.
In de tweede wereldoorlog besliste de bezetter dat de namen van de straten, genoemd naar het koningshuis, moesten worden afgeschaft. Zij werden vervangen door Komweistraat (Emmastraat en Wilhelminastraat) en Boomvaartstraat (Julianastraat).

Na de tweede wereldoorlog zijn de oorspronkelijke namen in ere hersteld. De naam de 'Komwei' is in de loop der jaren wat in onbruik geraakt; men spreekt ook nog wel over het 'Villapark'. Vanaf 1955 was het een zevental jaren de plek waar de Tour de Komwei werd verreden; een jeugdronde, geinspireerd door de Nederlandse successen in de echte Tour de France en met name ook door de deelname van wielrenner Sjaak van de Klundert uit De Heen.  Paul Kil was er de organisator van en als jurylid trad onder meer op oud-coureur Jan Maas.

Con Slokkers
Copyright © 2019 by "DrieVierde"
All Rights reserved
E-Mail: rybeheer@ziggo.nl